Minunea în 365 de zile. Preceptele domnului Browne - R.J. Palacio

05.12.2020

Peste 6 milioane de oameni au citit Minunea, un bestseller aflat pe locul întâi în topul New York Times, și l-au îndrăgit pe Auggie Pullman, un băiat obișnuit cu o față neobișnuită. Este cartea care a inspirat mișcarea "Alege să fii bun". În Minunea, cititorii au făcut cunoștință cu memorabilul profesor Browne, un mare colecționar de precepte, printre altele.

În Minunea în 365 de zile îl cunoaștem mai bine pe profesorul Browne, care povestește aici conversații avute cu Auggie, Julian, Summer, Jack Will și alți elevi pe care i-a ajutat să-și vadă viețile într-o lumină nouă. Fiecărei zile din an îi sunt atribuite vorbe bine alese ale unor personalități remarcabile precum Anne Frank, Martin Luther King Jr., Confucius, Goethe, Sappho, dar și ale unor cititori ai Minunii care i-au trimis propriile lor aforisme lui R.J. Palacio. Iar toate cele 365 de precepte incluse în această carte au un același fir călăuzitor: celebrează bunătatea sufletului, puterea inimii și tăria voinței.

"Viața nu e despre a te descoperi. Viața e despre a te crea." George Bernard Shaw

"Uneori întrebările sunt complicate, dar răspunsurile sunt simple." Dr. Seuss


sursa: editura arthur

Preceptele sau maximele au mare însemnătate; dacă ai la îndemână câteva precepte sau maxime valoroase, acestea te pot ajuta mai mult să‑ți croiești o viață fericită decât tomuri întregi pe care nu știi unde să le cauți. - Seneca

Acesta este motto-ul cărţii Minunea în 365 de zile - Preceptele domnului Browne, o carte cu 365 de citate, maxime şi cugetări atribuite domnului Browne, profesorul de limba engleză al lui August Pullman, cunoscut deja publicului din romanul Minunea.

Pentru cine nu a citit deja romanul, iată, pe scurt, despre ce este vorba: August Pullman, un băieţel născut cu o diformitate facială, este înscris la şcoala publică după ce a fost educat acasă până la finalul clasei a patra. Colegii au reacţii diferite, unii se apropie de el, alţii, nu, unii îl îndrăgesc, alţii îl necăjesc.

Printre cei care încearcă să-i îndrume pe copii pe drumul către compasiune, acceptare, înţelegere şi bunătate se află şi domnul Browne, profesorul de limba engleză, care încearcă să-şi educe elevii folosindu-se de ceea ce el numeşte "precepte" sau "principii", aşa cum apare termenul în romanul Minunea.

Domnul Browne scrisese pe tablă cu litere mari de tipar: P-R-I-N-C-I-P-I-U!

- Cine poate să-mi spună acum ce înseamnă un principiu? Ştie cineva?

Nu a ridicat mâna nimeni.

Domnul Browne a zâmbit, a dat din cap şi a scris din nou pe tablă: PRINCIPII = REGULI DESPRE LUCRURI CU ADEVĂRAT IMPORTANTE.

- De exemplu, un motto? a întrebat cineva.

- Un motto, a fost de acord domnul Browne, în timp ce continua să scrie pe tablă. Sau un citat faimos. Sau un rând dintr-un răvaş de plăcintă. Orice fel de zicală sau de regulă de bază care ne poate motiva. În mod fundamental, un principiu este orice ne poate ajuta şi ghida când luăm decizii despre lucruri cu adevărat importante. (Minunea, pagina 53).

Apoi, domnul Browne le scrie copiilor pe tablă primul principiu: "PRINCIPIUL DIN SEPTEMBRIE AL DOMNULUI BROWNE: CÂND AI DE ALES ÎNTRE A FI CORECT ŞI A FI BUN, ALEGE SĂ FII BUN."

De la acest îndemn a pornit totul, iar principiile domnului Browne, un personaj dintr-un roman de ficţiune, au devenit la fel de cunoscute ca cele ale unor gânditori celebri. Prin urmare, era de aşteptat ca ele să fie adunate într-o carte, de unde să poată servi drept inspiraţie mai multor generaţii de copii şi adulţi.

Cartea conţine nu doar aforisme, ci şi scurte eseuri în care profesorul povesteşte anumite experienţe, discuţii pe care le-a avut cu elevii sau îşi exprimă opiniile personale asupra anumitor întâmplări. Este un volum care poate fi citit iar şi iar, an după an, pentru că de fiecare dată vă va spune ceva nou, în funcţie de trăirile voastre personale.

Un text de Laura Frunză

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți