Care e secretul?
A, B, C-ul scriitorului începător
”Ca în orice domeniu, cu cât te preocupi mai mult de ceva, cu atât devii mai bun.Se spune că dacă timp de șapte ani, în fiecare zi, am citi o oră cărți dintr-un anumit domeniu, la final ne-am putea lua doctoratul în acel domeniu. Dar, ca să ajungi la doctorat, mai întâi trebuie să începi. Iată cum:
- Închide televizorul (sau orice altă sursă de distragere)
- Citește mult, dar înțelege ce citești și mai ales învață din ceea ce citești!
- Fii cu ochii în patru! Trăiește clipa!
- Scrie!
- Învață să scrii corect!
- Îmbogățește-ți vocabularul!
- Asigură-te că știi regulile înainte de a le încălca!
- Scrie despre ce îți place! Scrie despre pasiunile tale!
- Cere critică! Acceptă critica!
- Asumă-ți responsabilitatea pentru greșelile făcute! Învață!
- Repetă!
(sursa www.wattpad.com)
”Scrisul nu e ca pictura, unde adaugi. Nu ceea ce pui tu pe pânză vede cititorul. Scrisul seamănă mai mult cu sculptura, unde înlături, unde elimini, ca să scoţi lucrarea la lumină. Chiar şi paginile pe care le înlături rămân, într-un fel.” (Elie Wiesel)
Scrie în fiecare zi
Indiferent daca ai sau nu inspirație (despre asta vom discuta în alt articol), propune-ți să scrii în fiecare zi. Chiar dacă ai doar o pagină sau două, este important să scrii regulat. Pentru creierul tău. El va începe să îți producă un nou obicei și inspirația va veni mult mai repede. Cei care scriu în fiecare zi își îmbunătățesc calitatea și cantitatea scrierii lor. În timp vei deveni mult mai performant. (https://edituracelestium.ro/)
Citește în fiecare zi
Cel de-al doilea sfat este în legătură cu cititul.
Pentru a-ți forma un vocabular este necesar să citești. Nu contează numărul de pagini ci obișnuința de a citi în fiecare zi. Vei vedea cum, pe zi ce trece, cuvintele vor veni singure la tine și le vei putea așeza mult mai bine în poveste.
Scrie cu emoții
Dacă ne spui: "Alina pleacă la plimbare", nu vom simți nimic. Ne este totuna dacă ea stă sau pleacă.
În schimb dacă te exprimi așa:"Trăgându-și picioarele după ea și roșie ca racul, Alina trânti ușa în urma ei, ieșind să se răcorească și să-și revină din starea în care era. Ochii îi erau aproape lăcrimați. Mâinile îi tremurau. Tot corpul ei părea să simtă și cel mai crud gând ce îi trecea prin minte."
Joacă-te cu ceea ce scrii
Cel mai frumos este să scrii jucându-te. Cuvintele sunt aici pentru a ne juca cu ele și pentru a le folosi. Imaginația cititorului este necesar să fie introdusă prin cuvinte, fraze și propoziții. Ideea este să nu copiezi ceea ce vezi la alții. Te poți inspira, dar nu scrie la fel. Joacă-te!
Cum ar fi de exemplu, dacă personajul tău principal ar trece prin ceva hazliu? Sau poate o persoană apropiată lui? Cum ar fi dacă în povestea ta de iubire, ai scrie ceva total neobișnuit? Gândește-te la asta și creează scene de neuitat!
Iubește-ți personajele
(https://edituracelestium.ro/)